Boerderij Klein Roessingh

De geschiedenis van boerderij Klein Roessingh vindt zijn oorsprong bij de nabijgelegen boerderij Roessingh. Rond 1399 werd deze naam voor het eerst bij de boerderijnamen rond het dorp Colmschate genoemd. Een deel van boerderij Roessingh is nog te vinden aan het huidige Roessinkspad. De huidige woning met schuur is gebouwd in de wederopbouw-stijl. De oude gebouwen zijn in de bevrijdingstijd aan het eind van de tweede wereldoorlog afgebrand. In de naoorlogse periode van de wederopbouw zijn de gebouwen herbouwd. De herbouwde boerderij werd bewoond door onder andere de families Roessink en Kloosterboer. Als laatste bewoners die hier het boerenbedrijf voerden was de familie Grijsen, de ouders van huidig wethouder Grijsen.

De boerderij tegenover Grijsen wordt voor het eerst in 1888 met de boerderijnaam “Nieuw Roessingh” genoemd. Dit betreft een boerderij die ontstond uit een daar aanwezige boeren schuur. De familie Te Velde bouwde deze boerderij en bleef daar wonen tot in de jaren ’70. De bewoners vertrokken naar Drenthe en de boerderij werd afgebroken om ruimte te maken voor woningbouw op de Colmschaterenk.

In 1919 bouwde Jan te Velde, zoon van de bewoners van “Nieuw Roessingh” de boerderij “Klein Roessingh” aan de huidige Oude Oxersteeg. In 1950 werd er een stuk aangebouwd toen de dochter van Jan te Velde trouwde en samen met haar man op de boerderij ging wonen. Het echtpaar Te Velde senior ging in de aanbouw wonen.

 

Boerderij Klein Roessingh vanuit de lucht. Foto gemaakt eind jaren ’70