Hydrotop: De geluidloze warmtepomp

De geplande woningen voor Klein Roessingh die worden voorzien van een lucht/water warmtepomp, krijgen een Hydrotop op dak.

De Hydrotop vervangt de kast die vaak in de tuin staat en waarin een ventilator en een warmtewisselaar ge├»nstalleerd zijn. Deze kasten behoren niet tot  de mooiste elementen die je in de tuin wilt zien en zijn ook niet helemaal geluidloos.

De Hydrotop is een zwarte kast, 127 bij 127 cm. en 15 cm. dik. Net als de zonnepanelen, wordt deze tussen de dakpannen geplaatst in plaats van op de dakpannen. Hij ziet er uit als een wat dik uitgevallen zonnepaneel, ook qua kleur.

Rondom de kast zitten roosters. Langs het linker en rechter rooster wordt lucht aangezogen, langs het bovenste en onderste rooster wordt de lucht waaraan de warmte is onttrokken weer uitgeblazen. Door deze roosters wordt de geluidsproductie sterk gereduceerd.

Het deel dat binnendaks hangt is dubbelwandig en een deksel die de kast luchtdicht afsluit reduceert het binnenshuis hoorbare geluid in hoge mate. Bij vollast wordt het geluid gereduceerd tot een nauwelijks hoorbare 25dB(A) in aangrenzende verblijfsruimten en in ruimten op ondergelegen verdiepingen tot een onhoorbaar geluidsniveau van minder dan 20dB(A).

De lucht die het mechanische ventilatiesysteem uit de woning zuigt wordt in het huis van de Hydrotop geblazen. Hierdoor is er geen afvoerpijp in het dakvlak nodig waardoor het dak optimaal ingedeeld kan worden voor zonnepanelen. Verder wordt de warmte die opgesloten zit in de ventilatielucht uit de woning in de Hydrotop weer gebruikt voor de warmtewisselaar van de warmtepomp. Hierdoor wordt een soort WTW-effect (WarmteTerugWinning) bereikt omdat minder warmte verloren gaat.

Downloads:
Infoblad HT7000-serie (pdf)